BİR KONUDAKİ DÜŞÜNCELERİNİZİ İFADE EDERKEN DÜŞÜNCELERİNİZİ NASIL DESTEKLERSİNİZ?
İnsan doğası gereği karşısına çıkan her şeye karşı “Neden?” sorusunu sormaktadır. Bu da karşımıza yeni problemleri çıkarmaktadır. Problemlerin çözülmesinin temelinde ise doğru bilgiye ulaşma amacı yatmaktadır. Doğru bilgiye ulaşmanın yolu ise bilimden geçmektedir.
İnsanoğlunun merakıyla başlayan bu süreç yazılı ya da sözlü raporlamayla son bulmaktadır. Bu süreç ise araştırmanın alanına girmektedir. Bir problemi hissetme ve merak etme ile başlayan süreçte, yazar tarafından ortaya atılan iddiaların sonuca ulaştırmak için: alan yazın tarama, veri toplama, verileri analiz etme, tablolaştırma, yorumlama ve son olarak da raporlama olarak bir sıra izlemekte ve son olarak da araştırmadan yola çıkarak öneriler sıralanmaktadır. Bunları yaparken de akademik yazmadan yararlanılmaktadır.
Akademik yazma nedir?
Neden böyle bir tanıma ihtiyaç duymaktayız?
Akademik yazma;
olan bir raporlaştırma sürecidir.
Karagöl (2018) “Akademik yazma , akademik bağlamdaki araştırmaların çeşitli türlerde raporlaştırılması sürecinde içerik, biçim, yazım ilkeleri, dil ve anlatım bakımından kendine has ilkeleri olan yazma becerisidir)” (s.13). Araştırma yapılırken araştırmacılar bu ilkele dikkat etmelidir. Akademik yazılar temel bilgiler üzerine inşa edilerek büyümektedir. Bunun için de yukarıdaki adımların takip edilmesi elzemdir.
Akademik Yazılarda İddia
İddia, bir düşünceyi öne sürmektir. Akademik metinlerde iddia, “sav, argüman” gibi kavramlarla ifade edilmektedir.
İddia kavramı özellikle tartışmacı metinlerde kullanılmaktadır. Tartışmacı metinlerin amacı bir görüşü savunmak ve karşı tarafın düşüncesini çürüterek kendi düşüncesini kabul ettirmektir. İddialar sadece bir konu hakkında tartışmanın temelini oluşturmaz, bilimsel temellere dayanan iyi bir iddia neticesi büyük bir tartışmanın sonunu da getirebilir. Bu sebeple iddiamızın mantıksal ve bilimsel bir temele sahip olması hayati derecede önemlidir.
İddia kavramı sadece günümüzde tartışılmamış, Aristotales’ten beri tartışılagelen bir konudur. Bu konuda Aristotales düz mantık kullanarak iddianın özelliklerini açıklamıştır.
Aristotales iddiayı üç alt başlık atında incelemiştir.
Ancak bu mantık düzeninde bir hata bulunmaktadır:
Aristo’ya göre:
Bütün kuşlar uçar,
Deve kuşu bir kuştur,
Deve kuşu da uçabilir.
Bu yapı mantığa uygun olsa da gerçeklere uygun olmadığı için bize doğru bilgileri sunmamaktadır. Bu yapıyı bize ilk olarak Toulmin The Uses of Argument adlı eserinde tanıtmış ve karşı çıkmıştır.
Toulmin iddiaları daha iyi analiz edebilmek için yeni bir savunma mekanizması kurulması gerektiğine işaret etmiş ve bu düşüncesini de desteklemek amacıyla bir savunma mekanizması sistemini öne sürmüştür. Toulmin’e göre savunma mekanizmasının 3 temel bileşeni 3 yardımcı bileşeni mevcuttur.
Tartışma mekanizmasının ana yapılarından olan iddia, konuya dair yazarın sahip olduğu bakış açısını anlatmaktadır.
Veri: İleri sürülmüş olan bir iddiayı desteklemekte olan gerekçeleri ya da akıl yürütmeyi içeren bir zemini içermektedir.
Garanti ya da Gerekçe: Metnin geçerliliğini ve kabul edilebilirliğini arttırmak için verileri desteklemek amacıyla kurulan yapılardır. Destek gerekçesi ve çürütme gerekçesi olarak iki çeşit gerekçe vardır.
Destek: Gerekçenin kabul edilebilirliğini arttırmak ve zeminin desteklenmesi için kullanılan yapıdır.
Niteleyici: Garanti / gerekçelerin olma gücünü ifade etmektedir. Verileri desteklemek amacıyla kullanılır ancak gerekçeler ile aynı ya da benzer değildir. “Çoğunlukla, sık sık, genellikle” gibi sıklık zarfları kullanılır.
Reddedici: Bir iddianın ya da garantinin geçerli olmama durumunu ifade etmektedir.
Tartışmacı metini oluştururken metni oluşturan iddianın ve gerekçelerin ikna gücünü arttırmak için;
Tartışmacı yazılarda, bir iddianın öne sürülerek kanıtlanması kadar o iddianın karşı iddiasını çürütmek de vardır.
Buraya kadar olan bölümde Toulmin’in iddiaları savunma mekanizması hakkında bilgilere yer verilmiştir. Bundan sonraki süreçte Önerme kavramı üzerinde durulacaktır.
Akademik Yazılarda Önerme
İddialar akademik metinlerde kendini önerme olarak göstermektedirler. Önerme genel olarak kanıtlanmaya ihtiyaç duyulan bir düşünce olarak tanımlanabilir ve akademik çalışmanın ilk adımı olarak görülebilir. İddia tartışmacı metinlerde kullanılırken, önerme ikna edici metinlerde kullanılır. Bu metinlerin amacı kendi düşüncesini karşısındakilere dil vasıtasıyla kabul ettirmektir. İkna edici metinler, giriş, ana argümanlar, yardımcı argümanlar, karşı önerme ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır.
Akademik yazılarda önermeler, ileri sürülen iddiaların kanıtlanmasıyla desteklenir. Bunun için de önermelerin ölçülebilir olması gerekmektedir. Ölçülmeyecek önermelerin akademide bir karşılığı yoktur. Bir önermeyi desteklemek ve kanıtlamak akademik çalışmaların temel amaçlarından biridir. Önermeyi desteklemesi amacıyla yapılan çalışmalar bazen istenilen sonucu vermemekte, aksi bir sonuca ulaşmaktadır. Yazarlar ise önermelerini desteklemek amacıyla olumsuz sonuçları ortaya koymaktan çekinmektedirler. Ancak unutulmaması gereken bir şey daha vardır o da: Olumsuz sonuçlara da ulaşsa bir çalışma alan yazına katkı sağlamaktadır.
Önermeler kendi arasında iki gruba ayrılırlar.
Değişken: Bir şeyin duruma ve yere göre değişebilmesi olarak tanımlanabilir.
Bağımlı değişken: Araştırma sonucundan etkilenen
Bağımsız değişken: Etkisi araştırılan
İstatistiksel önermeler: İki durum arasında ilişki olmadığını kabul edilmez.
Araştırmacı önermeler: Değişkenler arasında alaka olduğu kabul edilir.
Çevrim içi eğitimin + akademik başarıya etkisi
bağımsız değişken bağımlı değişken
Çocukların internet kullanım süreleri, akademik başarıyı etkilemez. İstatistiksel önermeler
Çocukların internet kullanım süreleri, akademik başarıyı etkiler. Araştırmacı önermeler
Çocukların internet kullanım süreleri arttıkça akademik başarıları azalır. Araştırmacı önermeler
internet kullanım süreleri : Bağımsız değişken
akademik başarıları: Bağımlı değişken
Akademik bir yazıda:
Önerme ve iddia kavramları genellikle akademik metinlerin giriş bölümlerinde geçmektedir.
Bu bölümde insanların kendilerini ifade ederken kullandıkları yöntemlerden birisi olan akademik bir metinde iddia ve önermenin yeri ve öneminde bahsedilmiştir. Bu bölümün temel amacı akademik metinlerin genel özelliklerini tanımak, metinlerin girişlerinin nasıl olabileceği üzerinde durulmuştur.