Akademik yazma, yazma türleri içinde diğerlerinden ayrılmaktadır
Bowker (2007: 3-4) ve McGarrell ve Brillinger (2008, ss. 4-5)‘a göre akademik yazma ve diğer yazma türleri arasındaki farklar aşağıdaki gibidir:
- Akademik yazma, kişisel yazılarda olmayan birçok unsuru kapsamaktadır. (Yapısal kurallar, giriş, gelişme ve sonuç paragrafları vb.)
- Akademik yazıların diğer yazı türlerinden bir başka farkı yayımlanmış eserlerden alıntılar yapmaya dayalı olmasıdır.
- Akademik yazılarda gramer ve noktalamaya dikkat edilmelidir. Özellikle yazıyı en son işleyen bireyler, karşıdakinin aktarmak istediğini anlamak ta zorluk yaşayabilir.
- Geleneksel olarak akademik konular, somut bir kalıba konulamayacak fikirler ve kavramlar gibi soyut konular üzerine odaklıdır. Fiziksel ortamlarda verilmesi mümkün değildir.
- Akademik yazma, kendine has kural ve uygulamaları olan özel bir yazı türüdür.
- Akademik yazmada kelime, cümle yapıları ve metnin planlanması diğer türlere göre çok daha planlı ve özenli bir şekilde ele alınır.
- Diğer yazma türleri genel okuyuculara hitap ederken akademik yazma alana özgü, dar bir okuyucu kitlesine seslenir
- Sonuç olarak;
- Akademik yazmanın amacı güvenilir bilgiyi hedef kitleye ulaştırmaktır. Ancak unutulmaması gereken bir şey vardır ki: yazma çalışmalarının hepsi bir hazırlık gerektirir. Akademik yazma çalışması yapmak isteyen kişilerin ise bu hazırlık çalışmasına daha fazla özen göstermemeleri gerekmektedir. Nedeni ise akademik bir çalışma roman ya da hikâye gibi edebi zevk için yazılmaz. Gerçek, güvenilir ve doğru bilgiye ulaşmak için yazılır. Bu nedenle her sebeple olursa olsun bilim çerçevesinin dışına çıkmamak gerekir. Kişisel duygulardan arınarak mantık çerçevesinde çalışmalar yapılması gerekir.
- Son olarak akademik yazma bir günde öğrenilebilen bir beceri değildir. Bu sebeple başarının yakalanabilmesi için devamlılık esastır.