Bilgiye ulaşmanın ilk yolu duyularımız aracılığıyla elde ettiğimiz deneyimlerimizdir. Ancak deneyimlerimiz aracılığıyla elde ettiğimiz bilgiler bizim için kesin güvenirlik ifade etmez ve kesin bilgi niteliği taşımamaktadır. Nedeni ise duyularımız bizleri yanıltabilmesidir. Mesela yolda yürürken duyduğumuz gürültülü bir sesi önce silah sesine benzetebiliriz ve bunu bilinçsizce yaparız. Çünkü beynimizin çalışma ilkeleri her eksik bilgiyi kendisine benzeyen bir kavramla tamamlama üzerine kuruludur. Ancak bu ses sıradan bir arabanın egzoz sesi de olabilir. Bu örnekte de görüleceği gibi duyularımız aracılığıyla elde etiğimiz bilgileri teyit etmeye ihtiyaç vardır.
Bilgiye ulaşmanın ikinci yolu ise başkaları ile görüş birliği yapmaktır.
Herhangi bir konuda emin olamadığımızda bir başkasının düşüncesini alarak bildiğimiz ya da yaptığımız şeylerin doğruluğuna teyit etmek için güvendiğimiz birilerinden de teyit ederiz. Ancak bu yöntem de tam anlamıyla güvenilir değildir. Çünkü bir ortamda bulunan herkes bir konu hakkında aynı görüşü savunmayabilir bu durumda ikilik çıkar ve bilginin güvenirliğine gölge düşer.
Bilgiye ulaşmanın üçüncü yolu ise uzman görüşlerine başvurmaktır.
Bir konuda güvenilir bilgiye ulaşmanın yollarından birisi ise konunun uzmanlarına danışmaktır. Bir konuda alan uzmanları yardımıyla bilgiye ulaşılabilir ancak bu da tam anlamıyla güvenilir bilgeye ulaşılmış sayılamaz. Çünkü alanın uzmanları dahi olsa bir konu hakkında bilinmesi gereken bütün bilgilere sahip olamaz. Bu nedenle bilginin güvenirliği şüpheye düşer.
Bilgiye ulaşmanın dördüncü yolu ise mantıktır.
İnsan zekası basit bir mekanizmadan oluşmaktadır. Buna mantık deriz. Mantığımız hesap makinesi gibi çalışmaktadır. Hangi verileri sisteme işlersek ona göre sonuçlar alırız.
Mantığın kendine has hiçbir zamanda ve ya mekânda değişmeyen ilkeleri olan mantığın amacı düşünmeyi araştırmaktır.
Ancak bu yöntemin eksik bir tarafı vardır. Ulaşılan yargının doğruluğu sadece verilen önermelerin doğruluğuna bağlıdır. Eğer önermelerden birisi ya da ikisi de yanlış ya da eksik çıkarsa yargı doğru olabilir de olmayabilir de.
Ancak unutulmaması gereken bir şey vardır: Mantık yürütülerek doğru bilgiye ulaşılabilir.
Güvenilir bilgiye ulaşmanın en güvenilir yolu ise BİLİM‘dir.
Bilimin temel felsefesi evreni tanımak gerçeğe ulaşmak üzerine kurulmuştur. Bilim olgular hakkında bilimsel yöntemler kullanılarak elde edilmiş bilgilerin toplamıdır. Buradan hareketle bilimi gerçeği aramanın yolu ve gerçeklerin oluşturduğu bilgi kümesi olarak tanımlanabilir.