NİCEL ARAŞTIRMALAR TARAMA DESENİ
TARAMA ARAŞTIRMASI
Nicel araştırma yöntemleri arasında en sık kullanılan yöntemlerden birisi olan tarama çalışmaları kendi içinde dört aşamadan oluşmaktadır. Çalışmalar hazırlanırken bu aşamalara özen gösterilmesi çalışmanın niteliği bakımından önemlidir.
Tarama Araştırmaları
Bir tarama deseni hedeflenen evrenin bir konu hakkındaki düşüncelerini, tutumlarını ve eğilimlerini sayısal bakımdan ölçer ve bir tanılama yapar.
Araştırmacılar tarama desenini kullanarak üç soruya cevap aramaktadırlar.
Tarama Araştırmaları Ne Zaman Yapılmalıdır?
Tarama araştırmaları, beşeri bilimlerden sosyal bilimlere kadar her alanda kullanılır. Herhangi bir konu hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmak maksadıyla bu araştırma alanından faydalanılabilir. Ayrıca bu yöntem kullanılarak bir durum karısında bireylerin tutumlarının zaman içindeki gelişimleri ölçülebilir ve dönemsel eğilimleri belirlenebilir. Bu sayede merak edilen konunun derinlemesine araştırma yapılması sağlanır. Tarama araştırma yönteminin kullanımı soru sormaya dayalı olduğundan dolayı basit olarak görülebilir lakin bilinmesi gereken bir şey varsa o da bu çalışmanın düşünülenin aksine derinlemesine bir düşünme süreci ve uzman kişilerin yardımının gerektiğidir.
Örneğin öğretmenlerin aldıkları maaş ile öğrencilere karşı tutumları arasında nasıl bir ilişki olduğuna bakılabilir. Ayrıca bu yöntem kullanılarak öğretmenlerin aldıkları maaş ve öğrencilerin ödevlerine karşı gösterdikleri tutum ve notlama ile ilgili tutumlarını etkileyip etkilemediği de araştırılabilir.
Tarama Araştırmaları Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bilimsel araştırma yaparken kuramsal çerçeveyi ele alışımız ile yöntem bölümünü ele alışımızın aynı olması gerekmektedir. İkisi de ayrıntılarıyla planlanmalı ve çalışma içinde açıklanmalıdır.
Bu sebeple hazırlanan çalışmada öncelikle tarama deseninin amacını belirlememiz gerekmektedir. Bu deseni kullanarak ne yapmayı amaçlıyoruz? Amacımıza uygun başka desen yok muydu? Örneğin: Düşük ücret alan kişilerin öğrencilere karşı olan ilgilerinin arasında yordayıcı bir ilişki olup olmadığı değerlendirilecektir.
Bu çalışma için neden tarama deseni seçildi? Bu desenin kullanımının hızlı ve ekonomik olması gibi.
Uygulanan veri toplama tekniğinden elde edilen sonuçların zaman içinde kesitsel mi olacağı yoksa boylamsal mı olacağı konusunda açıklık getirilmeli ve neden seçildiği açıklanmalı. Örneğin: Boylamsal yöntemi seçtik çünkü bu davranışın süreç içinde değişip değişmediğini değerlendirmek istedik.
Veri toplama yöntemini belirtin. Çalışma için veri toplamanın internet araştırması, görüşme, anket vb. gibi birçok yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemlerin seçilmesinin nedeni açıklanmalıdır.
Tarama Deseninin Aşamaları
Tarama çalışmaları incelenirken Creswell & Creswell (2021)’lerin geliştirdikleri aşağıdaki ölçütler göz önünde bulundurulabilir.
Tarama Deseninin Doğası
Araştırmalarda kullanılan tarama deseni farklı yöntemler kullanılarak uygulanabilir. Bunun için temelde dört alt desen kullanılır.
Tarama Araştırmaları İçin Veri Toplama Süreci
Çalışmanın yöntem bölümünde evrene ve örnekleme uygun bir desen seçilmesi gerekmektedir. Araştırmayı bilimsel temele oturtmak maksadıysa evren ve örneklemin de bilimsel bakımdan kusursuz seçilmesi gerekmektedir.
Evren: Çalışmanın evrenini tanımlamakta yarar vardır. Evrenin çalışmanın amacı ile ilişkisi ortaya koyun. Mümkün olursa boyutlarını da belirlemekte ve örneklemi seçerken bunlara dikkat etmekte fayda vardır.
Bir araştırma için iki türlü evrenden bahsedilebilir. a- hedef evren, b- ulaşılabilen evren.
Hedef evren bir araştırmada genellenebilecek en büyük hedeftir ancak bu her zaman gerçek olmayabilir. Örneğin hemşireler hakkında yapılacak bir araştırmanın hedef evreni ülkede yaşayan bütün hemşirelerdir ancak çalışmanın doğası gereği bütün hemşirelere ulaşmanın imkansızlığından dolayı bir idealdir. Lakin bunun zorluğundan dolayı ulaşılabilecek bir hedef evren seçilir ve örneklemin de bu evreni temsil etmesi beklenir. Evrenin büyüklüğü yapılan çalışmanın genellenebilirliğini arttıracaktır bundan ötürü evrenin tamamına ulaşılabilirse örnekleme yapmaya ihtiyaç duyulmaz ve genellenebilirlik artmış olur (Büyüköztürk vd., 2015; Karasar, 2016). Buradan hareketle evren belirlendikten sonraki ilk adım evrenin boyutunun belirlenmesidir. Boyutuna göre örnekleme yöntemi seçilmesi çalışmanın güvenirliğini arttıracaktır.
Örneklem: Örneklem belli bir evrenden yansız olarak seçilmiş ve seçildiği evreni temsil etme gücü olan küçük kümelerdir. Çalışmalar bu kümeler üzerinden genellenir. Örneklemin seçiminin en önemli özelliği evreni temsil etme gücüdür. Bilimsel çalışmalarda uzak evrene ulaşmak güçtür ancak uzak evrene en yakın örneklemin seçilmesi çalışmanın güvenirliğini arttıracaktır (Karasar, 2016). Çalışmanın örneklem yazımında evrendeki her bireyin eşit seçilmesi için seçkisiz örnekleme ya da rassal örnekleme yöntemi kullanılır (Creswell & Creswell, 2021).
Veri Toplama Araçları
Kaliteli bir çalışmanın elde edilebilmesi için veri toplanırken kullanılan araçların da amaca uygun olması ve nitelikli olması zaruridir. Kullanılan aracı bir başkasının mı, araştırmacının mı geliştirdiği açıklanmalıdır. Anket araştırmacı tarafından geliştirilmişse geçerlilik, güvenirlik, pilot uygulaması gibi ölçümlerinin sonuçlarının ortaya koyulması gerekmektedir.
Tarama araştırmalarında veri toplama için iki temel yöntem mevcuttur.
Anket hazırlama ilkeleri
Etkili görüşmelerde olması gerekenler
Verileri Hazırlama ve Analiz Etme
Nicel verilerin hazırlanması ve analiz edilmesi nitel verilere göre daha kolay ve uygulanabilirdir. Yapılan veri toplama işleminin ardından
IBM SPSS
JMP
SYSTAT 13
SAS / STAT
STADA
gibi istatistik programları aracılığıyla verilerin analizi yapılır. Analiz çalışmaları sırasında elde edilen bütün veriler herkesin anlayacağı şekilde tablolaştırılarak tarafsız bir şekilde yorumlanır.
Kaynakça
Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., & Demirel, F. (2015). Bilimsel araştırma yöntemleri (19. baskı). Pegem Akademi.
Christense, L. B., Burke, J. R., & Turner, L. A. (2020). Araştırma Yöntemleri Desen ve Analiz (A. Aypay (ed.); 3. baskı). Anı Yayıncılık.
Creswell, J. W., & Creswell, J. D. (2021). Araştırma Tasarımı (E. Karadağ (ed.)). Nobel Akademi Yayıncılık.
Karasar, N. (2016). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (37. baskı). Nobel yayınları.